Köszöntünk webáruházunkban. Belépés, regisztráció és információ az oldal alján található.
Blog

Élet a festékszórón kívül

2024.06.30 23:15
Élet a festékszórón kívül

Kicsit megújul a blogunk, már annyival, hogy sokkal specifikusabb – elsősorban kezdő makettezőknek szóló – anyagok kerülnek fel, illetve a makettezésen túl, a Modellfutár webáruház egyéb termékeivel is megismerkedünk majd az elkövetkezőkben. A blog első időszakában végig vettük a makettezés alap fogalmait és pár példát is láthattatok. Most pedig olyan cikkeket olvashattok és majd nézhettek videókat, amelyek ezeket a gyakorlatba is átültetik.

A legutolsó blogbejegyzéseink a festékszóró pisztolyokról szóltak. Ezek után az írások/videók után kaptunk tőletek jó pár visszajelzést, amelyben egyrészt megköszöntétek az információkat, másrészt pedig felmerült az a kérdés is, hogy jó-jó, de én nem szeretek/akarok/tudok festeni, vagy nem akarok festékszórót venni, mégis maketteznék, mert kikapcsol, vagy csak tetszik egy-egy makett, mit tegyek, hogy jól nézzen ki, amikor elkészül?

Nem kell csüggedni. Mutatunk pár variációt a témára és szerintem mindenki megtalálhatja a saját magának tetsző megoldást, amit aztán, ha tetszik ez a makettezés dolog, tovább lehet fejleszteni. És hidd el, meg fogunk tanítani festeni.

Bár a makettek többsége álltalában egyszínű műanyag és ragasztás után igényli a festést, némely gyártó gondolt azokra is, akik nem a festés szerelmesei. Elsősorban leginkább a gyerekek részére készülnek ezek, ám vannak olyanok is, amelyek olyan magas minőséget képviselnek, amely még a legvérmesebb faragómesternek is kiváltják az elismerését.

 

És most itt beszélgessünk egy kicsit arról, hogy miért makettezünk és milyen szinten és miért azon a szinten és egyáltalán igazuk van-e azoknak, akik szerint csak és kizárólag a történelmileg hűen elkészített makettek azok, amelyekről bármilyen szót érdemes ejteni. Nos, ez egy nem egyszerű kérdés, de a legfontosabb tétel mindenek előtt, hogy ez egy hobbi, egy kikapcsolódási forma és egy kreatív folyamat.

Első körben le kell szögeznünk, hogy igazuk van azoknak, akik a történelmileg hű maketteket helyezik előtérbe. Hiszen a Wikipédián is valami ilyesmi meghatározást találunk, amikor rákeresünk a makettezésre, modellezésre.

 

Évszakok - Vrbovszki Áron munkája

Ugyanakkor nincs igazuk, hiszen fentebb írtam, hogy ez egy hobbi. Egy kikapcsolódás. Egy kreatív folyamat. És mint ilyen, csak rajtunk múlik, mennyire mélyedünk bele. Bizonyos körülmények között egy egyszínűre lefestett, „csak úgy” összerakott makett is okozhat akkora örömöt, mint ha valaki a MosonShow-n nyer érmet egy nagyon szépen megépített, lefestett Tigris tankkal, vagy Spitfire-el.

Az én meglátásom az, hogy mindkét hozzáállás nyerő. Hiszen a cél az alkotás, a kikapcsolódás. Az, hogy milyen az alkotás, az meg egy ponton túl teljesen szubjektív.

Tehát, azt tudom javasolni, hogy bátran vágjatok bele egyszerűbb makettekkel, egyszerűbb festésekkel, alap szintű építéssel. Mert valahol el kell kezdeni. Aztán ha megjön a kedv és a hajlandóság, bármelyik pontról tovább lehet lépni. És természetesen vissza is lehet lépni, ha már túl macerás, vagy már nem okoz örömöt. És ennek az egész agyalásnak ez a lényege. A makettezés okozzon neked örömöt. A többi csak humbug még spádé.

Visszatérve az egyszerűbb makettekhez, amivel elindulhat az ember.

Némely gyártó kínálatában szerepelnek kifejezetten olyan makettek, amelyeket csak össze kell pattintgatni és nem igényel se ragasztót, se festéket. Ezek többsége előre színezett műanyag alkatrészekből áll és nagy általánosságban nem túl bonyolultak. Kell hozzájuk egy oldalcsípő amivel leválasztod a keretről, némi csiszoló anyag és ennyi. Még a matricáik is „lehúzósak” és nem vizes matricák.

Ezek a készletek – bár elsősorban gyerekeknek készülnek – szerintem minden további nélkül lehetnek „kezdő” makettek azok részére, akik nem biztosak még önmagukban, vagy abban, hogy mennyire akarják komolyan venni a makettezést.

Pár példa ezekre a gyártókra.

A legismertebb természetesen a Bandai. A japán cég a Gundam (ezért a pokolra kerülök) robotokról és az elképesztően pontos Star Wars makettekről ismert. Bár itt néha az egyszerűség megdőlni látszik, hiszen bár tényleg csak pattintgatni kell az összes makettet, vannak nagyon komplex, több mozgó részből álló Gundam-ek, illetve a nagyobb méretű Star Wars makettek aránylag sok alkatrészből állnak. Ami még a Bandai-t mindennél előrébb teszi, az a részletesség. A Star Wars maketteket pl 3D szkennerrel „másolták”, nem egy esetben a Skywalker Ranch-en.

A képen a 111 milliméter hosszú Csillagrombolót láthatjátok. Bár igaz, elég sokat festettem rajta (a panelvonalak IS festve vannak), de ha csak összerakjuk, úgy is szép. Itt most a részletesség a lényeg. Még egyszer mondom; 111 milliméter. Azaz 11,1 cm. 

 

A csatolt videóban Nem a legegyszerűbb RX-78-at láthatjátok, hanem az úgynevezett Highg Grade – azaz nagyobb részletességű verziót. Vannak sokkal egyszerűbbek is, mint pl EZ a példány.

A következő a Revell Easy Click rendszere. Igazából ugyan az, mint a Bandai. A minősége elmarad a Bandai-tól, de sok meglepetést nem fog okozni. 

Revell - James Bond Aston Martin DB5

 

Maradunk a Revell-nél akiknek létezik egy Easy Kit jelölésük is. Már nem nagyon lehet ilyeneket kapni, de még belefuthatunk. Ezek többségét szintén nem kell ragasztani és adott esetben még festeni sem, viszont némely esetben a matricák vizes matricák.

A legtöbb kisebb méretarányú Star Wars makett a Revellnél ilyen pattintgatós és aránylag szép makett. Mondjuk ezen is lehetne vitázni egy sort, mennyire alakhű vagy nem, vagy jó, vagy nem. Az én megítélésem az, hogy ameddig nem támad magadban az az érzés, hogy márpedig mindenáron alakhű, milliméter pontos maketett szeretnél építeni, és Mosonon versenyeztetni, addig teljesen jó az, ami a dobozban van.

A következő, amiről mindenképpen szót kell ejteni, az Academy MCP – azaz Multi Color Parts (többszínű darabok) – jelölésű készleteik. Ezek olyanok, mint a „rendes” makettek, csak a fő darabok előre színezettek és egy „pattintós” rendszerrel látták el őket. Alapvetően ezeket sem kell ragasztani. Itt egy kicsit már a következő generációs maketteket láthatjuk. Könnyű összerakni, gyorsan kész, szép eredményt érhetünk el. A világunk felgyorsult, az ifjabb generációk az azonnali élményeket szeretik, nincs kedvük hónapokig faragni egy-egy makettet. Teljesen megértem a koncepciót.

A következő bejegyzésben egy ilyen F-15-öst építek meg, csak egy kicsit megcsavarom a dolgot.

 Academy - 1:72 F-15K

 A videóban látható Gundam megépítése aránylag egyszerű volt, bár párszor figyelni kellett nagyon az építési utasításra.

 

Tippek az építéshez;

A leválasztás után, a megmaradt csonkokat két módszerrel lehet eltávolítani. Az egyik, a legegyszerűbb a szikével történő eltávolítás. Bár szörnyű nyoma marad, ebben a ligában ez annyira nem számít. A másik módszer – ezt majd a következő videóban láthatjátok - a több finomságú csiszoló, roppan óvatos használata, hogy ne karcoljuk össze a makett felületét.

A készletek többségében „pattintósak” nyugodtan használjunk valamilyen ragasztót. Sokkal stabilabb lesz az építés, sőt még segít is nekünk. Első körben a Tamiya Extra Thin cementet ajánlom, hiszen, ahogy ebben az írásban is mondtam, oldja a műanyagot. Ez azért jó nekünk, mert ha azt tapasztaljuk, hogy nagyon nehezen mennek össze az alkatrészek, akkor megkenve a csapokat, vagy a foglalatokat úgy fognak egymásba szaladni, mint forró kés a vajba.

Mind ezek mellett amit még nagyon ajánlok, az a türelem. Gyorsan építhetők ezek a készletek éppen ezért óriási csapda a sürgetés. A Gundam egy laza nap alatt elkészült. Mégis szépen nyugodtan haladtam. Próbálgattam, nézegettem, megfontoltam. Pedig nem az első ilyen kittem.

A következőkben folyamatosan haladunk majd a felsőbb ligákba, megtartva azt az irányelvet, hogy igazából csak egy jót makettezünk. Nem akarunk varázsolni.

 

 

Folyamtosan fejlődünk. Ha kíváncsi vagy, figyeld a Tudástárat. 

Addig is kövesd kérlek a Facebook oldalunkat, hogy mihamarabb értesülhess az akciókról, újdonságokról.

Hasonló, igazán ismeretterjesztő, oktató anyagokért, kérlek olvasd végig a Blog oldalunkat.